Székesfehérvár, TOBAK utca 11-13.

Telefon +36704327419 +36704215669

Kismama? Kisbaba? A jelszó, NiKiCa.

Baba Kelengye lista

Baba Kelengye listát ITT tudod letölteni.

A kismama csomag lista rövidített változatban IDE kattintva tudod letölteni.

Baba Kelengye lista

Ezt a kelengye listát úgy állítottuk össze, hogy az ajánlott termék mellé magyarázatot is adunk, hogy mit és miért vagy miért ne. Mivel mindenkinek más az igénye, stílusa, elképzelése ezért elfordulhat,  ami az egyik leendő anyukának megfelelő, addig a másiknak pont nem jó. A listánk végére sok mindent megtudsz, amire eddig még nem is gondtál, amikor megtudtad, hogy hamarosan kisbabád fog születni.

A kelengye lista magyarázat nélkül is letölthető a lap alján található linkre kattintva.

Kezdjük is el….

Babaléptékekben vásároljunk kisbabáknak. Kezdjük az újszülött szükségleteivel. Várjunk az olyan holmik vásárlásával, amikre az első évben csak később lesz szükség. Ez azért nagyon fontos, mert miután jobban megismerjük kisbabánkat és szükségleteiket, sokkal nagyobb eséllyel vásároljuk meg mondjuk azt az etetőszéket, amire valóban szükség lesz. Az egyéb, később is megvásárolható termék lehet még például, babahinta, pihenőszék, kenguru, utazóágy, járóka és még lehetne sorolni. Ezek talán a legnépszerűbbek, amelyeket ha egy-két hónap elteltével vásároljuk meg sokkal jobban tudjuk majd, milyet szeretnénk, mintha előre megvennénk.

Statisztikai adatok alapján a legtöbb felesleges babaholmi, amit megvesznek a leendő szülők, az a babaruha. A legjobb dolog a babaruha vásárlásban: a ruhácskák nagyon aranyosak. A legrosszabb dolog a babaruha vásárlásban: a ruhácskák olyan aranyosak. Ugye milyen kettősség és máris megvan a baj, hogy többet veszünk, mit azt terveztük eredetileg. Mielőtt még ráeszmélünk, az egész boltot felvásároltuk és a babaszoba szekrény megtelik, a fiókokat pedig már be sem lehet tolni. Legyünk elfogadóak. Fogadjuk el barátaink, rokonaink babaholmiját. Főleg az olyanokat, amelyeket úgyis hamar kifog nőni vagy csak egy-két hónapra kell. Ezzel nagyon sokat spórolhatunk és így a megmaradt pénzt tudjuk más hasznos babaholmira költeni, amit mindenképpen újként szeretnénk megvásárolni.

Teljesen természetes ha szeretnénk új babaruhákat is a születendő gyermekünknek, ez teljesen normális és, aki megteheti, ő élje is ki ezt a vágyát.  Nézzük, hogy miből és mennyi az ajánlott mennyiség.

Babaruhák:

(Vastagságuk attól függ, hogy melyik évszakban fog megszületni a kisbabád.)

Bady: Újszülöttünk számára olyan bady (rövid vagy hosszú ujjú, évszaktól függően) a legjobb választás, ami oldalt patentos. Az első hetekben ezeket könnyebb a kisbabára adni és praktikusabb is, amíg a kisbabánk köldökcsonkja le nem esik, mert jobb, ha a ruha nem szoros ebben az időszakban. Miután a köldökcsonk leesik, át lehet térni a belebújós badykra, kombidresszekre. Egyelőre vegyük fontolóra 5-10 db oldalt patentos bady (újszülött méret 50/56-os) és 7-10 db 62/68-as belebújós bady vásárlását.

Rugdalózó: Ez a lábfejet is takaró ruhák zokni nélkül is melegen tartják a picikéket, így nagyon praktikusak. Figyeljünk arra, hogy a popsi részen patentos vagy cipzáros darabokat válaszunk a könnyű hozzáférésért, amire meglehetősen gyakran szükségünk lesz. Javaslat 6-8 db (56/62-es) és 3-4 db 68-as méret.

Kétrészes szett: Csinosak, csabítóak de nem olyan praktikus a mindanapi használatra, mint a rugdalózó. Általában „hazahozós” szettet javasolt beszerezni ebből a szettből és csupán 1 db-ot. Méretét tekintve, amennyiben az orvosod kis súlyú babát jósol akkor 50-es ha nagyobbat akkor 56-os méretet célszerű vásárolni.  Illetve a keresztelős szettként ismert szettet akkor, amikor arra szükség lesz.

Hálózsák: Kényelmes melegben tartják a babákat a hálózsákok. Ezeket használhatjuk takaró helyett. Elegendő helyet biztosítanak a rugdalózáshoz és a karok lengetéséhez, amikor a rugdalózók nem nyújtanak elég meleget. Vásároljunk 2-3 db évszakhoz illő zsákot. A mérete lehet 56/62-es.

Kardigán: A meleg évszakban született kisbabák számára egy könnyű kardigán elegendő, míg a téli babáknak 1-2 melegebb darabra lesz szükségük. Helyezzük előtérbe a madzag nélküli kardigánokat. A megvásárlása elegendő miután már megszületett kisbabánk. Így a méretet már tudni fogod.

Sapka: Erre a babaholmi minden évszakban szükség van. Mivel a test a fejnél sokat veszít a hőmérsékletből,  az újszülöttek feje aránytalanul nagy és általában eleinte nem is sok a hajuk, a lehetséges hővesztés mértéke is nagyobb. Nyári babák esetében elég 1 db 0-s méretű cérna sapka, amibe haza is tudjuk hozni kisbabánkat, valamint 1-2 db könnyű, akár karimás kalapra, ami véd a nappal szemben. Téli babáknál szintén 1-2 db 0-s méretű melegebb anyagból készült sapkát célszerű megvásárolni.

Bundazsák: Késő őszi és téli babáknak ajánlott ezt a babaholmit beszerezni. A bundazsákot könnyű feladni és levenni. Létezik már átalakítható változat is. Első bundazsák mindenképpen olyan legyen, aminek az alsó része rögzíthető az autósüléshez/babahordozóhoz, hisz ettől könnyebb becsatolni és biztonságosabb az utazás.

Cipő és zokni: Tapasztalni fogjuk, hogy gyakran néhány perc alatt lerugdossák a kicsik. A hiányukat nagy valószínűséggel az utca másik végében, vagy a bevásárlóközpontból távozva vesszük észre. Olyat zoknit keressünk, amelyek azt ígérik, hogy fennmaradnak és örökké egy pár lesznek. Biztosak vagyunk benne, hogy ilyet nem találsz, éppen ezért első körben elég lesz 1-2 pár újszülött méret belőle. Ahogy nő a kisbabánk majd vásárolhatunk belőle többet is.

Előke: Az előkére nagyon sokáig szükség lesz. Üzletünken találkoztunk már azzal a mondattal, hogy jó lesz eleinte a textilpelenka is. Sajnos viszont ez nem a legjobb megoldás már újszülött korban sem. Hiszen a textilpelenka az első bukásnál átázik és akkor jöhet a rugdalózó csere is, míg egy jól választott előke, aminek a belső oldala vízhatlan remek megoldás a babaruha megóvására. Vegyünk belőle legalább 3 db-ot, egy mindig a szennyesben lesz.

Gumis lepedő kiságyba, utazóágyba, bölcsőbe és /vagy babakocsiba: Akármilyen színeket is választunk, amikor lepedőről beszélünk, a méret a legfontosabb. Biztonsági okokból a lepedőnek szorosan kell illeszkedniük, hogy fennmaradjanak a matracon. Amennyiben több helyen fog feküdni a kisbabánk – például kiságy, babakocsi, utazóágy stb.- akkor minden fekvőhelyre a megfelelő méretet kell választani. Átlagosan fekvőhelyenként minimum 2-3 db. Ma már létezik kombinált gumis lepedő, azaz a felső része pamut az alsó része pedig vízhatlan anyagból készült. Sima pamut, gumislepedőt is lehet kapni de ez alá mindenképpen célszerű beszerezni az PVC alátétet átázás ellen. Bármelyik megoldás megfelelő,  csupán az egyik kényelmesebb (matracvédő lepedő) de kicsit drágább, míg a másik kissé macerásabb (lepedő+PVC) de olcsóbb.

Textilpelenka: Átlag 10 db textilpelenkát ajánlunk beszerezni. Hasznos kiegészítés a fürdetéshez, védőnőhöz stb.

Takaró autósülésbe vagy babakocsiba: Nyugodtan használhatunk takarók autósülés vagy babakocsiba. Léteznek már rögzíthető babatakarók babahordozóba, amely biztonságos megoldás a hűvösebb időkben. Első időkben 1-2 takaró bőven elég. Ideális babatakaró méret újszülött kortól- kb. 1 éves korig,  70-től -110 cm közé essen.

Baba kifogó vagy más néven fürdőlepedő és mosdókesztyű: A kapucnis törölközők a legjobbak, mivel fürdés után melegen tartják a kisbabánk fejét. A mosdókesztyűket könnyebb használni, mint a kis kocka törlőkendőket. Keressünk puha, jó nedvszívó kifogót. Javasolt 2-3 db babakifogó és 2-3 db mosdókesztyű beszerzése. Legtöbb üzletben a kettőt már egyben adják.

Tusfürdő: Kisbabánk felfrissítésére keressünk gyengéd formulájú, ellenőrzött minőségű babatusfürdőt. Vannak olyan tusfürdők, melyeket kifejezetten újszülött babák bőréhez fejlesztettek ki. Továbbá vannak olyanok, amelyek tusfürdő és sampon is egyben. Javasolt 1 db tusfürdő vagy ennek kombinációjának beszerzése.

Babaolaj: Hasznos, amikor gyengéden kell megtisztítani az irritált popsit. Ugyanakkor semmi szükség rutinszerűen használni, vagy bekenni vele kisbabánkat. Ne feledjük, az olajozott babák csúszósak. Ebből a termékből 1 db beszerzése bőven elég.

Védőkrém pelenkakiütés ellen: A legtöbb pelenkakiütés elleni krém pajzsként védi a baba érzékeny popsiját. Sokuk tartalmaz lanolint és aloét is. Először mindig érdemes egy márkát kipróbálni, mielőtt bevásárolnánk belőle többfélét.

Nedves törlőkendő pelenkázáshoz: Valóban hasznos termék kézmosáshoz, útközben, büfiztetéssel és pelenkaszivárgással járó balesetekhez és számos más esetben. Sok kiváló márka megtalálható a szaküzletekben. Célszerű kezdésnek 1-2 csomagot megvásárolni.

Baba körömvágó olló vagy csipesz: Szerencsére erre létezik egy nagyon praktikus megoldás. Ma már olyan manikűr készletek vannak, melyben mind a kettő megtalálható, sőt általában még tartozik hozzá egy körömreszelő is. Ami megkülönbözteti a babaollót a felnőtt körömvágótól, hogy le vannak kerekítve a végei, hogy ne okozzunk sérülést a baba kezén, ujjain. A körömreszelőnek az első hetekben vesszük nagy hasznát, mivel ezzel nem okozunk semmilyen sérülést a kisbabáknak. Miután megszületik a kisbabánk a körmei igen hosszúak de mégsem vágjuk le a kisbaba születése után. Ennek azaz oka, hogy a köröm és az újbegy annyira össze van még nőve, hogy nagyon könnyű belevágni a bőrbe és ezzel sérülést okoznánk kisbabánk ujjain. Erre a célra találták ki az újszülött kesztyűt, melyről lejjebb olvashatsz is. Későbbike során szabadon használható a babaolló és a csipesz, attól függően, melyike esik jobban a kezünkre. Figyelj rá, hogy csakis rozsdamentes, nemesacélból készült babaollót vagy körömápoló manikűr szettet vásárolj. Elég lesz 1 szett beszerzése ebből a termékből.

Újszülött kesztyű: Miután megszületik a kisbabánk a körmei hosszúak lesznek és mégsem vágjuk le a baba születése után. Ennek azaz oka, hogy a köröm és az újbegy annyira össze van még nőve, hogy nagyon könnyű belevágni a bőrbe és ezzel sérülést okoznánk kisbabánk ujjain. Mivel megkarmolhatják magukat a kisbabák a hosszú körmeik miatt, ennek megakadályozására létezik, az újszülött kesztyű. Ezt az első fürdetés után felkerül a kisbaba kezeire, és óvják a baba arcát. A legtöbb kórházba már kérik amikor szülni megyünk. Általában 2-3 pár elég belőle.

Baba hajkefe és fésű: Nem minden babának van fésülni vagy kefélni való haja, így az első néhány hónapban lehet nem lesz szükségünk rá. Ha ezt érzed biztonságosabbnak, hogy ott lapuljon egy a fiókban és bármikor kéznél legyen, akkor a következőkre figyelj oda mielőtt megvásárolnád. Legyen nagyon puha a hajkefe sörtéje, ez lehet természetes sörte vagy szintetikus anyagból készült is, a lényeg a puhasága. A természetes sörte sötétebb, inkább barnás színű és sűrű, a jó minőségű szintetikus anyag szálakból készült fehér színű és akkor jó minőségű ha az is sűrű. A babafésű fogai vagy minden második foga le van kerekítve.

Babakád: Az újszülöttek ficeregnek és néha még a legmagabiztosabb szülőket is próbára teszi, amikor eljön az első fürdetés ideje, illetve mindenkinek sokkal kényelmesebb ha a saját kis kádjában fürdőzik. Létezik többféle és több méretű babakád, melyek közül hamar ki lehet választani a legszimpatikusabbat. Amire figyelni érdemes, hogy az éle sima és lekerekített legyen. Ma már a legtöbb babakádban benne van a vízhőmérő is. Amennyiben a választásunk, olyanra esik amiben nincs vízhőmérő, vásároljuk meg külön azt. Célszerű és nagy segítség a fürdető szivacs használata, mely nagyban megkönnyíti a fürdetés nehézségeit, amit az első időkben tapasztalhatunk.

Kádállvány: A tapasztalatok alapján ezt a terméket feleslegesnek érzik az első babájukat váró szülők. Ha megkérdezünk egy olyan anyukát, aki a második babáját várja, hogy szeretne e kádállványt az válasz nagyon határozott, IGEN! Ők azok, akik átélték azt a hátfájást, amit a szülés után amúgy is előjöhet, majd ehhez hozzájön az esti fürdetés, kádállvány hiányában, hajolva teszünk meg, nos ekkor már biztos bánjuk, hogy nem áldoztunk több figyelmet erre a termékre. Ha mégsem szeretnénk rá áldozni akkor célszerű egy magas asztalon végezni a fürdetést. FONTOS, hogy különösen ügyeljünk a biztonságra! Illetve rokonok, barátokat kérdezzünk meg hátha van valakinek kölcsön.

Orrszívó: Ez az a termék, melyet legtöbben vagy nagyon megszeretnek vagy nagyon utálnak, és mindemellett szinte kötelező. Megvédi gyermekünket attól, hogy a váladék komolyabb betegséget okozzon. Gondoljunk arra ha használni kell,  inkább sírjon 2-3 percet, mint utána 2-3 hétig arcüreg vagy egyéb gyulladással kórházba kerüljünk. Többféle típus létezik az orrszívókból. Kezdjük a legegyszerűbbtől, ami a kézi orrszívó. Sokat nem használ, talán annyi szól mellette, hogy amíg elmegyünk az orvoshoz és hamar megtelik a baba orrocskája akkor ki tudjuk szívni az orrban felgyűlt váladékot. Felfoghatjuk úgy, mint egy papírzsebkendőt. Mivel nem drága termékről beszélünk célszerű egyet megvásárolni. A következő a porszívóra helyezhető orrszívó. Nos, ez az egyik leghatékonyabb orrszívó, amit ma kapni lehet. Sokan megijednek, hogy hangos lesz vagy -  „kiszívja az agyát” ti mondjátok így - ami természetesen nem igaz. Ezek a termékek nagyon biztonságosak, úgy készülnek, hogy egy átalakító segítségével csak olyan erővel szív, ami az orrcső lyukon átfér. Orrszívó választásnál mindenképpen ezt a típust ajánljuk. A következő az elektromos változatok. Ezek a készülékek is nagyon hatékonyak, akárcsak a pórszívós változatok, ráadásul halk készülékek, viszont ezek már drágábbak is.

Lázmérő: Nagyon sokféle hőmérő közül lehet ma már választani. Szinte mindenkinek a digitális rektális hőmérő megvásárlását javasoljuk. Ezek a hőmérők mutatják a legpontosabb adatot. A továbbiakban csak akkor célszerű komolyabb összeget fektetni más típusba, ha beteges a kisbabánk és körülményes a rektális lázmérés. Ennek a terméknek egy külön fejezetet szánunk. Miután elkészült vele, betesszük ide a linket.

Hidegpárásító: Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk párásítót a babaszobába, akkor a hidegpárásító a legjobb választás. A meleg vagy gőzpárásítók égési sérülést okozhatnak, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Ezeknek a készülékeknek a folyamatosan tisztán tartása nagyon fontos. Tehát csak olyat vásároljunk meg, melyhez pontos magyar leírás is tartozik. Ne rendeljünk külföldi oldalról vagy olyan oldalról, aminek nem Magyar cég a tulajdonosa.

Melegítő párna vagy gél párna vagy cseresznyemag párna:

(Többféle elnevezés létezik, a funkció hasonlóak.)

Nagyon hatásos a kólikás (hasfájós) babáknak és egyéb például fülfájás megnyugtatására. Mivel nagy a valószínűsége, hogy számolnunk kell majd újszülöttünk hasfájós lesz érdemes beszerezni egyet vagy körbe nézni, ha esetleg szükség lesz rá, hol lehet szinte azonnal hozzájutni.

Cumisüveg: Minden leendő anyuka célja, hogy minél tovább tudja szoptatni majd kisbabáját. Ebből kiindulva az következne, hogy nincs szükség cumisüvegre. Javaslatunk, hogy egy kisebb (kb 125 ml) és egy nagyobb (kb 260 ml) űrtartamú cumisüveg legyen bekészítve a szekrénybe. Biztos, hogy nem lesz felesleges, és ha bármi miatt egyik pillanatról a másikra szükség van rá, akkor egyből kéznél van. Igen ám de milyet vegyek? A legelső cumisüveg választás mindig az ízlésünk szerint történik, ha szerencsénk van akkor pont jól választottuk ha nem akkor célszerű felkeresni egy bababoltot, ahol segíteni kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Babakanál: Szükség lesz 1 db babakanálra a kötelező vitaminok beadásához.

Cumi: Bizonyított, hogy alvás közben csökkenti a bölcsőhalál kockázatát. Stílusok és méretek széles tárházát kínálják a bababoltok. Az első cumi mindenképpen 0-2 hónapos kor között legyen és a lehető leglaposabb formát válasszuk. A babáknak eltérő cumik iránti igénye, ezért készüljünk fel, hogy ha cumizni fog mi kis babánk akkor válogatós lesz.

Kiságy: A stílus fontos, de nem annyira, mint a biztonság, a kényelem, a praktikusság és a tartósság, különösen, ha a jövőben reméljük újra használni a testvérke érkezésekor. Két alapvető kiságy típus kapható: hagyományos és az átalakítható. A hagyományos kiságyak 60x120 cm fekvőfelületűek és létezik belőle körbe rácsos, kétvégén zárt. Bármelyik megfelelő ezek közül, amennyiben rendelkeznek a kötelező előírásokkal. A szaküzletben pontos tájékoztatást kaphatsz a megfelelőségi adatokról, éppen ezért inkább üzletben rendelj, mint egy szépen photosoppolt képpel ellátott webáruházból.

Az átalakítható kiságyak ágy részének mérete lehet 60x120 cm vagy 70x120 cm és ehhez jön hozzá a komód mérete. Az átalakítható ágy előnye, hogy később átalakítva heverőt, kis szekrényt tudunk összeszerelni a kiságyból vagy akár íróasztalt is ha olyan modellt választunk. Megvásárlását a már fent lerítak miatt szintén üzletben javasoljuk. Itt jöhetnek a rokonok, barátok is szóba, akik esetleg kölcsön adják a használat idejére ezt a bútordarabot. Számolnunk kell viszont azzal az, hogy nem túl korszerű, biztonságos. Tehát mielőtt elfogadnánk, tudjuk meg milyen az a kiságy pontosan.

Matrac: Mivel kisbabánk nagyon sokat fog aludni, fontos, hogy a matrac, amit választunk, ne csupán biztonságos és kényelmes legyen, hanem tartós is. Többféle matrac közül lehet választani. Amit tudni érdemes, hogy minél drágább a matrac, annál tartósabb. Nézzük meg, hogy a kiszemelt bababoltban mekkora választék van a matracokból. Ha többféle matrac között lehet válogatni az jelentheti azt, az üzlet fontosnak tartja ezt kategóriát és szeretne minnél szélesebb nagyobb kínálatot bitosítani a matracokból. A legjobb választás a kombinált matrac, azaz a kókusz+hab+kókusz vagy a sima kókuszmatrac, hajdinás kókuszmatrac. Mindegyik tartós, kényelmes, nagy bizonyossággal jó minőségű ha szaküzletben vásároljuk meg és nem valamelyik nagy Multi cégnél. A sima szivacsmatracot nem javasoljuk a minden napos alváshoz, kivéve, ha elutazunk nagyszülőkhöz vagy nyaralni. Ennek a terméknek egy külön fejezetet szánunk. Miután elkészült vele, betesszük ide a linket.

Bébiőr: A bébiőr lehetővé teszi a szülők számára, hogy anélkül ügyeljenek alvó kisbabájukra, hogy a kiságyuk mellett állnának. A babamonitor különösen hasznos, ha nem egy szobában vagyunk kisbabánkkal vagy az éjszakai és a nappali alvás közben a ház másik részében vagyunk. A bébiőr akkor is tudtunkra adja, hogy kisbabánk felébredt, amikor hallótávolságon kívül vagyunk. Mivel különféle bébiőrző készület lehet kapni, ezért nem ajánljuk egyiket vagy másikat. Az igények megismerése után lehet a legjobbat ajánlani a szülök számára. Itt is érvényesül, hogy amennyiben lehetőségünk van, keressünk fel egy szaküzletet, ahol eladók segítik a választást. Ha bármilyen okból kifolyólag nincs erre lehetőség, akkor nézzünk körbe a bababolt weboldalán majd hívjuk fel mit ajánl. A legtöbb bababolt rendelkezik futárszolgálattal is, ami lehetővé teszi a házhoz szállítást.

Babakocsi: Élethelyzethez igazítva és ne a divat alapján válaszunk babakocsit. A legideálisabb választás a többfunkciós babakocsi, amely minden részt tartalmaz, amire szükségünk lesz addig, amíg felcseperedik kisbabánk. Bővebb írás a babakocsikról, ITT!

Légzésfigyelő: Két féle szülőkkel szoktunk találkozni. Az egyiktől azt halljuk, hogy felesleges volt megvenni, a másiktól pedig azt, hogy megmentette a kisbabánk életét. Aki teheti, módjában áll vásároljon légzésfigyelő készüléket. Ma már elérhető áron kaphatóak ezek a termékek.  Főleg a mai, nem túl egészséges világunkban nem árt biztosra menni. Akinek ez nagy kiadást jelent, ő bérelhet vagy kölcsön is kérhet. Nagyon fontos itt megjegyezni, hogy tudni kell a kölcsönbe adónak biztosra, hogy a készülék jól van beállítva és megfelelően működik.

Rövidített lista letöltése IDE KATTINTVA érhető el.

A Kismama csomag listát ITT tudod megnézni.

 

Ez a lista szerzői jogvédelem alatt áll. Annak semmilyen másolása nem engedélyezett.