Székesfehérvár, TOBAK utca 11-13.

Telefon +36704327419 +36704215669

Kismama? Kisbaba? A jelszó, NiKiCa.

Az újszülött első hónapja

Újszülött első hónapja


Hogy tud egy ilyen cseppség ekkora zajt csapni? A síráson kívül készülj fel a következőkre az első egy hétben.

 

 

Végre megérkezett! Kilenc hónapnyi várakozás, kíváncsiság után a karjaidban tarthatod pici testű, édes illatú, aranyos kisbabád.

Talán nem számítottál arra, hogy az újszülötted kicsit puffadt szemű és ráncos lesz, kissé kúp alakú a feje, de ez érthető, figyelembe véve a hosszú tartózkodást a bensőséges, folyadékkal teli méhedben, majd a szűk szülőcsatornán való átpréselődés után, ha hüvelyi szülésed volt.

A kisbabád mégis gyönyörű, és a hetek előrehaladtával még gyönyörűbb lesz, az "újszülött kinézet" pedig az első néhány hónap után elhalványul.

Ne feledd, hogy élvezd ki az első öleléseket, etetéseket és az érintéseket. Most van itt az ideje, hogy elkezdjön a kötődési folyamat a család legújabb tagjával.

Ne feledd, hogy a szeretet és a kötődés érzései nem mindig automatikusan jelentkeznek, hanem néha időbe telik, amíg az elkövetkező hetek és hónapok során kialakulnak.

Mire számíthatsz újszülötted első hetében? Íme egy kis ízelítő.

Az újszülött és az egyhetes baba fejlődése

Mire lesz képes a gyermeked ezen a héten? Képes lesz rövid időre felemelni a fejét, amikor a hasára fektetik. Képes lesz arra is, hogy olyan tárgyakra összpontosítson, amelyek 20-30 centiméter távolságban vannak - pontosan olyan távolságban, mint amilyen távol a Te arca lesz, amikor ránézel. És ez olyasmi, amit valószínűleg sokat fogsz csinálni ezen a héten ... és az elkövetkező hetekben!

De az újszülött viselkedésmódjai közül talán a legfeltűnőbbek azok a beépített reflexek lesznek, amelyek minden újszülöttnél alap, beleértve a mindent eldöntő gyökereztető reflexet (amikor megsimogatják az arcát, abba az irányba fordul, ami segít a babának megtalálni a mellet vagy a cumisüveget), a riasztó vagy Moro reflexet, és a szopóreflexet (a természet módszere arra, hogy a baba biztosítsa a mellről vagy a cumisüvegről való táplálást).

Ne lepődj meg, ha a baba eleinte nagyon álmosnak tűnik. Az élet második, sőt harmadik napján hosszú ideig tartó, kifejezett álmosság várható - és valószínűleg arra szolgál, hogy az újszülötteknek esélyt adjon arra, hogy regenerálódjanak a születés fárasztó munkájából. És még azt hitted, hogy csak te vagy fáradt!

A hetek előrehaladtával hosszabb ébrenléti időszakai lesznek. Egyelőre használd ki az álmosságát, és próbálj meg akkor pihenni, amikor ő pihen.

Az újszülött és az 1 hetes baba növekedése

Az átlagos újszülött súlya körülbelül 3-3,5 kg, és körülbelül 50-56 cm hosszú. 

Itt van valami, amire talán nem számítottál: A születés utáni első néhány napban a kisbabád veszít némi súlyt. Valójában majdnem minden újszülött kevesebb súllyal hagyja el a kórházat, mint születésekor, és az első héten átlagosan születési súlyának 5-10%-át veszíti el. Ez teljesen normális jelenség.

Kíváncsi vagy, mikor nyeri vissza a kisbabája a súlyát? A szoptatott csecsemők - akik a táplálás első napjaiban jellemzően csak egy teáskanálnyi kolosztrumot vesznek magukhoz - csak jóval a második héten érik el születési súlyukat. A tápszerrel táplált csecsemők súlygyarapodása ennél hamarabb is visszaállhat.

Az újszülött és az egyhetes baba egészsége

Mi a helyzet az újszülött egészségével? 

Baba Apgar tesztek és pontszámok:
Az orvosok a baba általános állapotát az Apgar-pontszám segítségével határozzák meg, amely a baba megjelenését, pulzusát, reflexeit, izomtónusát és légzését értékeli.

K-vitamin injekció:
A kórházban vagy a szülőszobán az áplónő K-vitamin injekciót ad be, hogy javítsa a kisbaba véralvadási képességét.

Újszülöttkori szűrővizsgálatok:
Az újszülöttek egyéb szűrővizsgálatai közé tartozik az anyagcsere- és hormonális rendellenességek vizsgálata, a veleszületett szívbetegségek vizsgálata és a hallásvizsgálat.

A köldökzsinór gondozása:
Ahhoz, hogy ápolni tudd a kicsi köldökzsinórcsonkját, csak annyit kell tenned, hogy tisztán és szárazon tartod a köldökzsinórcsonkot.

Az 1 hetes orvosi látogatás:
A baba első, kórházon kívüli gyermekorvosi vizsgálatát általában a születést követő egy héten belülre időzítik, ahol teljes körű vizsgálatot végeznek rajta.

Szülés utáni és egyéb baba-mama tudnivalók

A baba súlyának megértése
Mitől lehet, hogy a Te babád többet vagy kevesebbet nyom, mint a szomszédos mózeskosárban lévő újszülött? Számos tényező játszik szerepet, köztük a Te saját étrended és súlyod, mind a terhesség előtt, mind a terhesség alatt.

További tényezők, amelyek szerepet játszhatnak, a Te szülés előtti egészségi állapotod, saját születési súlyod, genetika, az, hogy a baba fiú vagy lány (a fiúk általában többet nyomnak, bár ez változó), hogy ez az elsőszülötted (ők általában kisebbek, mint a későbbi gyermekek), hogy a baba ikrek vagy hármas ikrek (a többes ikrek gyakran kevesebbet nyomnak, mint az egyszülöttek).

Az első szülés utáni kaki
Épp most toltál ki körülbelül 3-4 kg súlyú babát, plusz-mínusz - és a dolgok egy ideig még érzékenyek lesznek ezen a területen. Természetes tehát, hogy stresszelsz amiatt, hogy neked is ki kell nyomnod az első szülés utáni kakit.

És ne lepődj meg, ha a szülés utáni első székleted kicsit lassan jön. Egyrészt a hasizmaid, amelyek segítenek a székletürítésben, megnyúltak és legyengültek. Másrészt maga a bélrendszered is vonakodhat, hogy azonnal újra munkába álljon - különösen, ha ezek az izmok a szülés során traumát szenvedtek (hagyjál már békén, jó?).

Ettől eltekintve, de ugyanilyen erőteljes a félelmi tényező. Valószínűleg aggódsz, hogy felszakadnak a varratok (ne aggódj, nem fog), hogy súlyosbodnak az aranyereid, hogy erős fájdalmat érzel (már megint ilyen hamar?!!!), vagy hogy zavarba jössz, különösen, ha még mindig egy kórházi szobában laksz.

De minél hamarabb megint mozgásba kerülnek beleid, annál jobb lesz minden szempontból.

Mint mindig, a rostok és a folyadékok a barátaid (bár egyiket se vidd túlzásba), és egy kis séta is segíthet (eleinte könnyen megy). Ha szükséges, egy székletlágyító és egy enyhe hashajtó is összefoghat, hogy az első mozgás kevésbé legyen kellemetlen, de előbb kérdezd meg kezelőorvosod erről.

Az újszülött megjelenése
A baba testét esetleg borító finom, pelyhes szőrzetet lanugónak nevezik, és a következő hetekben kihullik. Az is lehet, hogy a baba fényűző hajzuhataga is eltűnik.

Az első hajkoronát - ha egyáltalán van a babának haja - felváltják a teljesen más szerkezetű és színű tincsek.

És az a duzzadt herezacskó a kisfiadon vagy a duzzadt szeméremajkak a kislányodon? Teljesen normálisak (ezek a te hormonjaidnak köszönhetőek, amelyek még mindig keringenek az újszülött szervezetében). Ezek is csak ideiglenesek, és mire észreveszed, már a baba méreteire csökkennek.

Puffadt szemek a szülés után

Ha sokáig és keményen nyomtad, hogy megszülessen az aranyos kisbaba, úgy érezheted, mintha néhány menetet megtettél volna a ringben - és lehet, hogy így is nézel ki.

A fekete, kék és véraláfutásos szemek az újdonsűlt kismamákra jellemzőek, de ez a szülés utáni tünet ártalmatlan és átmeneti, az arcizmok megerőltetésének eredménye, amikor nyomsz.

A jó hír az, hogy a véraláfutás és a bőrpír eltűnik, a szemed pedig heteken vagy akár napokon belül visszatér a normális állapotba.

Ami egy kicsit tovább maradhat, az a szem körüli puffadás, ha van ilyen. A fáradtságnak (ami hamarosan a középső neveddé válik) és az extra testnedveknek (amelyek még a terhességből maradtak) köszönheted ezt a szülés utáni tünetet.

Szóval mit tegyél? Ha naponta néhányszor hideg borogatást teszel a szemedre, az segíthet. A hideg teafilterek is jól működnek - a tea tannint tartalmaz, ami természetes összehúzószer, és segíthet csökkenteni a duzzanatot. Kipróbálhatsz egy olyan szemgélt is, amelyet hűtőben hűtve tarthatsz, és amely olyan puffasztó összetevőket tartalmaz, mint az árnika, a kamilla és az uborka, vagy megpróbálhatod eleve megelőzni a táskás szemeket azzal, hogy néhány párnán alszol, hogy megemeld a fejed, és kerülöd a sós ételeket és az alkoholt. És persze pihenj, pihenj, pihenj, pihenj, amikor csak tudsz, bár tudjuk, hogy ez kihívás. A jó hír? Ez is elmúlik!

Újszülöttkori sárgaság jelei
A sárgaság a csecsemők 60 százalékánál fordul elő, és jellemzően a születés után két-három nappal jelentkezik, és egy héttől 10 napig tart (koraszülötteknél és szoptatott csecsemőknél néha hosszabb ideig).

A legtöbb esetben a sárgaság magától vagy minimális kezeléssel elmúlik.

Bár a sárgaság megelőzése ellen semmit sem tehet, fontos, hogy figyelje az árulkodó jeleket, különösen azért, mert előfordulhat, hogy az állapot csak azután alakul ki, hogy hazavitte a babát a kórházból. Így a gyermekorvossal egyeztethetsz róla, hogy szükség van-e valamilyen kezelésre.

A sárgaság gyakran először az arcon jelentkezik, majd átterjed a baba testének többi részére, beleértve a szemfehérjét is.

A világosabb bőrű baba sárgaságának ellenőrzésére jó módszer, ha természetes napfénybe helyezed a kicsit, és ujjaddal óvatosan megnyomod a baba homlokát és orrát. Sötétebb bőrű csecsemőknél a sárgaság csak a tenyéren és a talpon lehet látható, ezért ott is végezd el ugyanezt a vizsgálatot.

Ha a bőr sárgás színűnek tűnik ott, ahol a lenyomatokat végezted, hívd fel a gyermekorvosodat.

Az orvos valószínűleg meg akarja majd vizsgálni a babát, és vérmintát vesz tőle, hogy meghatározza a bilirubin szintjét, egy olyan festékanyagot, amely akkor keletkezik a vérben, amikor a szervezet lebontja a régi vörösvértesteket.

A mellek megduzzadása
Körülbelül két-öt nappal a szülés után, a kolosztrum szakasz után, amikor a tejbelövelés megtörténik, a mellek megduzzadnak és elképesztően keménnyé válnak - keménnyé, mint egy kő, vagy inkább két kősziklává. Két nagyon fájdalmas szikla.

Ha nem szoptatsz, a duzzanatnak néhány napon belül el kell múlnia. Ebben az esetben érdemes lesz egy szorosan illeszkedő melltartót viselnie, hogy minimalizálja a duzzanatot.

Kerülnie kell továbbá mindenféle mellbimbóstimulációt vagy tejkifejtést - különben a mellei továbbra is termelni fognak tejet. A kellemetlen érzésen segíthet a jégpakolás.

Ha szoptat, számíthat arra, hogy a duzzanat két-három napon belül elmúlik. De néhány hétbe is beletelhet, amíg a baba és a mellek között kialakul a megfelelő kereslet-kínálat viszony.

Addig is van néhány lépés, amit megtehetsz, hogy minimalizáld a duzzanat okozta fájdalmat és kellemetlenséget, például etesd meg a babát két-három óránként, használj meleg borogatást a szoptatás előtt és hideg borogatást után, fejts ki egy kis tejet pumpával vagy kézzel, és masszírozd a melleidet.

A szülők bizalmának elnyerése

A szülők nem születnek, hanem azzá válnak ha gyermekük születik: egy-egy koszos pelenka, egy-egy maratoni etetés, egy-egy fürdetés, egy-egy kirándulás (beleértve azt is, amikor elfelejtesz törlőkendőt csomagolni, és hirtelen sürgősen szükséged van rá), egy-egy álmatlan éjszaka.

Szerencsére a babák megbocsátóak, ahogy tanulsz. És ami talán a legtöbbet segít - az idő múlása és a tapasztalatgyűjtés mellett -, az a tudat, hogy jó társaságban vagy.

Minden anyuka, még azok a tapasztalt profik is, akiket valószínűleg irigykedve nézel, úgy érzi, hogy túlterheltek azokban az első hetekben, különösen, amikor a szülés utáni kimerültség és a szülés utáni felépülés együttesen szedi áldozatait.

Szóval hagyj magadnak elég időt (és vágj magadnak egy szelet sajtot és egy szelet kenyeret is - az alacsony vércukorszint hozzájárulhat a túlterhelt érzéshez). Adj magadnak elég időt, hogy alkalmazkodj és belerázódj a szülői programba.

Hamarosan a csecsemőgondozás mindennapi kihívásai már nem is lesznek olyan nagy kihívások. Sőt, annyira természetesen fognak jönni, hogy álmodban is képes leszel elvégezni őket (és gyakran úgy is fogod érezni, hogy igen). A legjobbakkal együtt fogsz pelenkázni, etetni, büfiztetni és nyugtatni. Szülő leszel!