Sült rizottó
Ezt az ételt koránsem annyira időigényes elkészíteni, mint a hagyományos rizottót.
Hozzávalól 4 kisebb adaghoz:
25 gr vaj
1 kisebb hagyma apróra vágva
1 összetört fokhagymagerezd
fél teáskanál friss kakukkfű
15 gr Arborio rizs
1 evőkanál fehér borecet
450 ml sótlan vagy gyenge csirke-vagy zöldségalaplé
150 gr fagyasztott zöldborsó
45 gr reszelt parmezán sajt
kevás só és frissen őrölt fekete bors
kevés citromlé (fél teáskanál)
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (gázsütőn 6-os fokozat). Olvassuk meg egy nagyobb serpenyőben vagy wokban a vajat és pároljuk puhára a hagymát kb. 4-5 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet, a rizst és kevergetve főzzük 2 percig. Kanalazzu bele a fehér borecetet és főzzük addig, amíg el nem párolog, majd keverjük hozzá a csirke- vagy zöldségalaplevet. Ezután öntsük át az egészet egy kb. másfél-két literes sütőtálba. Fedjük le alufóliával és süssük 20-25 percig, amíg az alaplé el nem párolog és a rizs meg puhul. Vegyük ki a sütőből, adjuk hozzá a zöldborsót és a parmezánt, majd fedjük le újra és hagyjuk állni 2-3 percig, amíg a zöldborső felmelegszik. Ízlés szerint ízesítjük sóval és fekete borssal, tálalás előtt adjuk hozzá a citromlevet. A rizottó önmagában is fenséges étel, de kínálhatjuk sült csirke mellé köretként.
Forrás: Babaétrend-Annabel Karmen
Gyors spenótos pesto
Hozzávalók 4 adaghoz:
150 gr főtt fagyasztott leveles spenót
100 gr friss bazsalikomlevél
125 ml olívaolaj
50 gr összetört fokhagyma
1 evőkanál friss cítromlé
65 gr reszelt parmezán sajt
1 teáskanál Marmite
225 gr bármilyen tészta
Közepes lángon forraljuk a fagyasztott spenótot 5 percig majd tegyük hideg csapvíz alá és szűrjük le. Gyorsan turmixoljuk össze a spenótot a friss bazsalikommal konyhai robotgépben majd adjuk hozzá a fennmaradó összetevőket, a tészta kivételével. Kézimixerrel a pépesítsük puhára. Eközben főzzük meg a tésztát a megadott módon majd szűrjük le és tegyük a szószba.
Forrás: Babaétrend-Annabel
Csokis kekszkocka
Hozzávalók 16 csokis kekszhez:
100 gr gabonakeksz
100 gr gyömbéres keksz
150 gr tejcsokáládé
100 gr étcsokáldé
85 gr sózatlan vaj
80 gr méz
100 gr felaprított, szárított sárgabarack
50 gr mazsola
40 gr puffasztott rízspehely
enyhén vajazzunk és béleljük ki egy 20 cm-es lapos, négszögletes sütőformát. Törjük össze a kekszet, tegyük egy nejlonzacskóba és sodrófával morzsoljuk össze. Olvasszuk meg a csokoládét, a szirupot és a vajat gőzfürdőben (hőálló tálban egy labos felett, melyben lassú tűzön forr a víz) vagy tegyük magas fokon 2-3 percre a mikróba. Keverjük el benne alaposan a kekszzúzalékot, majd adjuk hozzá a felaprított sárgabarackot és mazsolát, végül keverjük hozzá a puffasztott rizspehelyt. Kanalazzuk a masszát az előkészített sütőformába. Simítsuk el a tetejét, nyomkodjuk le és tegyük a hűtőszekrénybe hűlni. Tálalás előtt vágjuk kockákra.
Forrás: Babaétrend-Annabel