Székesfehérvár, TOBAK utca 11-13.

Telefon +36704327419 +36704215669

Kismama? Kisbaba? A jelszó, NiKiCa.

Kisbaba, kismama? A jelszó, NiKiCa.
Csilla
2022.03.10 16:42

Baba fogzás jelei és a tünetek enyhítése

Baba fogzás jelei és a tünetek enyhítése

A baba fogzás jelei és tünetei kezelése

Honnan lehet tudni, hogy kisbabáknak elkezd kinőni a foga? Picikémnek folyik a nyála és sokat harapdálja a kezét, de a fogínyén semmit sem látok. Előre nem igazán lehet tudni, hogy mikor kezdődik a kisbabák fogzása de több előjele is van annak, hogy már úton van. 

Annyi kérdés merül fel bennünk a kisbabánk megszületése előtt és után is. Az előző blogbejegyzésünkben a babakocsi választásról írtam bejegyzést, olvastad már? Most pedig egy teljesen más témáról írok nektek, mely remélem segítségetekre lesz.  

 

A fogzás

A pontos jelzések és a fájdalom nagysága is eltérhet a kisbabák között. Egyes babák számra lehet gyötrelmes fájdalom, míg a másik babának egyetlen zokogó szó nélkül megtelik a szája fogacskákkal.

Éppen ezért felsorolunk néhány jellemző tünetet, ami a fog megjelenése előtt akár már 2-3 hónappal is jelentkezhet.

Fokozott nyáltermelés

Mivel a fogzás ingerli a nyáltermelést, akár már korán, valamikor 10 hetes és 3-4 hónapos kor között jelentkezhet ez a tünet. Egyes babák szája valódi vízeséssé válik.


Áll- vagy arckiütés

A nyál állandó csepegése az aranyos kis arcra, állra, a babák szája körül és a nyakra, talán még a mellkasra is, kicserepesedést, irritációt, bőrszárazságot, pirosságot és kiütéseket okozhat. Próbáljuk meg a lehető legszárazabban tartani ezeket a területeket, cseréljük sűrűn a nedves ruhát vagy tegyünk a baba nyakába vízzáró előkét vagy nyálkendőt. Ha a nedvesség kisbabánk bőrét kikezdi, szükség szerint hidratáljuk az érzékeny bőrt. Általában van otthon mellbimbóvédő krémünk, mely alkalmas erre a célra is. Például a Lansinoh krémmel.

Köhögés

A sok nyáltól a babák öklendezhetnek és köhöghetnek. Amíg ez az öklendezés nem mutatja a influenza vagy allergiák egyéb tüneteit, nem kell a köhögés miatt aggódni.

Fájdalom

A fogíny érzékeny szövetének gyulladása egyes babáknál szörnyű fájdalommal járhat, míg mások, mintha észre sem vennék. Általában az első fogak és az örlőfogak növekedése fáj a legjobban. Ebből adódóan a kisbaba elkezd rágni mindent, ami a keze ügyébe kerül. Az érzékeny fogínyből elő bújó tejfogak kicsik, viszont az előtörésükkel járó fájdalom meglehetősen nagy lehet. Az ellennyomás, azaz harapás, megadhatja a megkönnyebbülést, amit a picik keresnek. Fogzás során a babák erősen ráharapnak mindenre, ami csak a szájukba kerül, a saját öklüktől és ujjaiktól, a rágókákon és játékokon át a mi mellbimbónkig, vállunkig, ujjainkig... és akár az arcunkig.

Ingerlékenység

Készüljünk a rossz kedvre. Ahogy a pici fogak nyomják a fogínyt és áttörnek a felszínén, a babák szája fáj, és nem meglepő módon nyűgösek. Egyes babák csak néhány órán át ingerlékenyek, mások viszont kisebb nagyobb szünetekkel napokig vagy akár hetekig azok maradnak.

Problémás evés

A fájdalmat tapasztaló nyűgös babák a melltől vagy a cumisüvegtől várhatnak enyhülést, aztán rájönnek, hogy a szopizástól csak jobban fáj érzékeny fogínyük. Ez az oka annak, hogy fogzás közben a babák nem feltétlenül jó evők, hanem frusztráltak. A szilárd ételeket evő babák étvágya is romolhat. Amennyiben picikénk egyhuzamban több etetést is elutasít, forduljunk gyermekorvoshoz.

Hasmenés

Az orvosok általában hivatalosan nem ismerik el (mert a valódi hasmenés komoly dolog kisbabák esetében), de a legtöbb szülő elmondása szerint a laza széklet a fogzás velejárója, amit nagy eséllyel a nagy mennyiségű lenyelt nyál okoz. Nem feltétlenül jelentkezik minden babánál, de amennyiben picikénknek hasmenése (vizes, folyékony széklet, nem szemcsés mustársárga), mindenképpen hívjuk a gyermekorvost, ha egyhuzamban kettőnél többször előfordul.

Magasabb testhőmérséklet

Egy további tünet, amit az orvosok nem szívesen kötnek a fogzáshoz, a testhőmérséklet kismértékű növekedése, különösen mivel az első fogak nagyjából ugyanabban az időben bújnak elő, mint amikor a babák veszítenek valamennyit az édesanyjuktól szerzett immunitásból, így hajlamosabbak a fertőzésekre és betegségekre. Ahogy a test bármely pontján jelentkező gyulladás, alkalmanként a fogíny gyulladása is okozhat alacsony lázat (végbélben mérve kevesebb, mint 38,3 °C). Kezeljük úgy, mint bármely más okból jelentkező alacsony lázat, és hívjuk fel az orvost, ha három napnál tovább tart, és ettől  korábban, ha más tünetek is kísérik. És határozottan ne kössünk magas lázat fogzáshoz.

Éberség

A fogtündér nem csupán nappali műszakban dolgozik, éjfélkor is űzi szörnyű tréfáit. Ami azt illeti, ahogy sok fájdalom, a fognövekedéssel járó is súlyosabb lehet az esti órákban, nagy eséllyel megzavarva az éjszakai alvást (akkor is, ha picikénk korábban már át aludta az éjszakát). Az ébrenlétek talán csak pillanatokig tartanak, ezért mielőtt elkezdjük nyugtatni kisbabánkat, nézzük meg, hogy magától is visszaalszik-e. Ha továbbra is nyugtalan, nyugtassuk simogatással vagy altatókkal, de kerüljük az éjszakai etetéseket.

Fülhúzogatás és arcdörzsölés

Fogzás közben a babák erősen húzogathatják a fülüket és dörzsölhetik az arcukat vagy az állukat. Miért? A fogíny, a fül és az arc idegpályákon osztoznak, így a fog ínyfájdalom (különösen az őrlőfogak előtörésével járó) máshol is jelentkezhet. Mivel fülfertőzések is kiválthatják a fülhúzogatást és az arcdörzsölést, vegyük fel a kapcsolatot az orvossal, ha úgy sejtjük, hogy picikénknek nem csupán a fognövekedés okoz problémát, például lázas is.

 A tejfogak előtörése

Úgy tűnik, kisbabámnak nagy fájdalmat okoz a fogzás. Hogyan segíthetek neki?"

Kísérletezzünk az alábbi jól bevált gyógyírekkel, amelyekkel csillapíthatjuk a fogzás fájdalmait:

Adjunk picikénknek rágni valót.. Az érdes, dudorokkal rendelkező felületek nagyobb enyhülést kínálhatnak, mint a simák, és a pici szájba könnyedén gyömöszölhető alakok népszerűbbek, mint a nagy és nehéz rágókák. A hangot is adó játékok pedig elvonhatják a babák figyelmét a fájdalomról, de természetesen hagyjuk picikénkre a döntést.

Masszírozzuk a fogínyét

Az egyik legjobb fájdalomcsillapító kisbabánk kezében van, természetesen a finom kis ujjai. Ugyanakkor a mi nagyobb és erősebb ujjaink még hatékonyabb fájdalomcsillapítók lehetnek. Mossuk meg a kezünket alaposan (és vágjuk le a körmünket), majd határozottan masszírozzuk meg ujjunkkal picikénk fogínyének fájdalmas pontjait. Ne lepődjünk meg, amikor kisbabánk erősen ráharap.

Hűtsük a kisbabánk fogínyét

Hűtéssel elzsibbaszthatjuk kisbabánk fogínyét, és csökkenthetjük a gyulladást, valamint a duzzadást. Tartsunk a mélyhűtőben rágókákat. Amennyiben már bevezettük a szilárd ételeket, felkínálatunk etetőhálóban helyezve fagyasztott banánt, almaszószt, őszibarackot vagy hűtött avokádót. Csak anyatejet vagy tápszert eszik? Ezeket is lefagyasztatjuk, és tehetjük etetőhálóba, hogy kisbabánk rágcsálhassa.

Csillapítsuk a fájdalmát

Miután kisbabánk már elmúlt féléves alkalmanként elő vehetjük a baba paracetamolt vagy az ibuprofént. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) figyelmeztet a benzokainalapú gélek használatával kapcsolatban, ezért ne használjuk, sem olyan homeopatikus tablettákat vagy géleket, amelyekben benzokainalapú összetevő megtalálható. Inkább szeretnénk természetes fájdalomcsíllapítást alkalmazni?  Áztassunk kendőt kamillateába (enyhíti a gyulladást), nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, fagyasszuk le, majd adjuk oda kisbabánknak. Nem szereti a hideget? Hagyjuk ki a fagyasztás lépését, és a szoba hőmérsékletű, kicsavart kendőt adjuk neki. Esetleg próbáljunk meg szoba hőmérsékletű kamillateát masszírozni fájó fogínyébe, vagy Dentinox, Dologél, Chicco fogzáskönnyítő gélt.

Kitartást kívánunk minden kisbabának és szülőnek ebben a nem túl könnyű időszakban.