Székesfehérvár, TOBAK utca 11-13.

Telefon +36704327419 +36704215669

Kismama? Kisbaba? A jelszó, NiKiCa.

Kisbaba, kismama? A jelszó, NiKiCa.
Csilla
2022.01.30 15:08

Terhesség jelei

Terhesség jelei

A terhesség jelei, még mielőtt a következő menstruációs vérzésnek kezdődnie kellene. Ha nem vagyunk türelmesek akkor melyek ezek a jelek?

Olvass tovább ha a nagyon korai terhesség jeleit szeretnéd megtudni.

Érzékeny mell

„A mellem oldalt érzékeny. Lehetek várandós vagy csak a menstruáció része?”

A mellérzékenységgel csupán egyetlen gond van, a mell a terhesség korai szakaszában és PMS alatt nem sokban különbözik csak annyiban, hogy a várandóssági hormonok okozta változások tovább tartanak, és nem múlnak el a menstruáció érkezésével. A probléma, hogy amíg a menzeszünk meg nem jön ( vagy el nem marad ), igazán nehéz megkülönböztetni a két változást. A kérdés megválaszolása pedig még nehezebb olyan nők esetében, akiknek a melle menstruáció előtt általában sokat változik, hiszen ők azok, akik nagyobb eséllyel tapasztalnak erős változásokat a várandósság kezdetén is. Érthető ha összezavarodtunk? Olyan jelet keresünk, amiben valóban megbízhatunk. Nos itt van egy, amire érdemes odafigyelni: a mell bimbóudvar (a mellbimbó körüli rész) változására. A korai várandóssági hormonok a fogantatás utáni hetekben a mellbimbóudvar színének sötétedését és méretének növekedését okozhatják. Ahogy a hormonok termelése fokozódik, azt is észrevehetjük, hogy a mell bimbóudvaron található dudorok is megnőnek (libabőrhöz hasonlítanak). A mellbimbóudvar kizárólag várandósság során változik PMS - sel nem.  

 

Beágyazódási pecsételés

„Kisbabával próbálkozunk, és ez bár a menstruációm érkezése előtti hét, törléskor rózsaszínes váladékot vettem észre Rendszertelen a ciklusom?"

A pecsételés, amit észrevettünk, talán jel, amire vártunk, vagy legalábbis a bevezetője a pozitív jelnek. Az új kismamák jelentős kisebbsége (20-30 százalékuk) enyhe pecsételő vérzést tapasztal, amikor az embrió beágyazódik a méhfalba. Az úgynevezett beágyazódási vérzés nagy eséllyel korábban történik, mint amikorra a havi vérzésünket várjuk, általában megtermékenyülés után 6-12 nappal. Sokkal enyhébb, mint a menstruációs vérzés (pecsételő, nem folytonos), és néhány órán/napon át tart, valamint általában világos - közepes rózsaszín vagy világosbarna, olykor csupán rózsaszínes nyák. A leendő anyukák többsége (70-80 százaléka) egyáltalán nem pecsétel, amikor az embriójuk beágyazódik, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell véreznünk ahhoz, hogy várandósak legyünk. Amennyiben a pecsételésről kiderül, hogy valóban beágyazódási vérzés, és a terhességi teszt megerősíti a boldog hírt, eljött a gratuláció ideje. Viszont akkor se keseredjünk el, ha a pecsételésből vérzés lesz, és megjön a menzeszünk. Lehet, hogy a következő hónap lesz a sikeré, tegyünk újabb próbát.

Gyakori vizelés

„Hirtelen úgy érzem, hogy állandóan pisil nem kell. Ez jelentheti, hogy várandós vagyok?"

Talán igaz. A várandósággal megjelenő vizelési inger a várandósság egyik igen korai tünete, fogantatás után általában 2-3 héttel kezdődik. Ennek az az oka, hogy a várandós vesének túlóráznia kell ahhoz, hogy kiszűrje a vérből a salakanyagokat , mivel egy második salakanyag. Sőt, már az éppen terhes méh is növekszik, és mivel még mindig mélyen van a medencében, nyomja a húgyhólyagot, előidézve a „ki-kell-mennem" érzést. Szintén többször küldik a várandós anyukákat a fürdőszobába: a terhességi hormonok, főként a progeszteron.

A legjobb módja annak, hogy megtudjuk, ez a sok pisilés a várandósság jele - e, hogy pisiljünk a házi terhességi tesztre. Mivel ez a tünet általában nagyjából akkor érkezik, amikor már megbízható eredményt várhatunk a terhességi teszttől.

 

Magasabb ébredési hőmérséklet

„Mérem az ébredési hőmérsékletemet, és közvetlenül peteérés után váratlan emelkedést tapasztaltam a hőmérsékletem nem csökken, ahogy szokott. Mi történik? "

 Ha hónapok óta mérjük az ébredési hőmérsékletünket, valószínűleg jól ismerjük a változásait. Ahogy észrevettük, a mért érték peteérés után közvetlenül magasabb, ami az emelkedett progeszteronszintnek köszönhető. Amikor megjön a menzeszünk, a progeszteronszint csökkenésével a hőmérsékletünk is újra lecsökken. Ha viszont várandósak vagyunk, a progeszteronszint nem megy lejjebb, ezért az ébredési hőmérséklet sem. Igy, ha 18 vagy több napon át folyamatosan emelkedett az ébredési testhőmérsékletünk , elég jó az esélye, hogy várandósak vagyunk.

A tartósan megemelkedett hőmérséklet bizonyítja a várandósságot? Nem egészen, pozitív terhességi tesztre is szükségünk lesz a boldog hír megerősítésére.

 

Egyéb várandóssági tünetek

„Kisbabával próbálkozunk, és szeretném tudni, hogy várandós vagyok- e, de még túl korai lenne terhességi tesztet végezni. Léteznek egyéb olyan tünetek - a mell és hőmérséklet változásain kívül -, amik alapján biztos lehetek benne?"

Ilyen korán az egyetlen biztos jele annak, hogy várandósak vagyunk, az a pozitív terhességi teszt, és attól függően, hogy milyen korán tesztelünk és milyen érzékeny a teszt, előfordulhat, hogy a várandósság kimutatása még lehetetlen. Amíg a tesztnapra várunk, testünkön kereshetjük a várandósság korai jeleit (így az érzékeny mellet és az állandó vizelést). Ugyanakkor a következő tünetek bármelyike talán éppen elég ok arra, hogy elrohanjunk a boltba terhességi tesztért:

Kimerültség

Semmihez sincs energiánk? Előfordulhat, hogy útban vagyunk az anyaság felé. A várandósság korai szakasza tulajdonképpen az első 4 hónap - általában kimerítő, amitől lassabbak, álmosak és kanapéimádók leszünk. Ennek az az oka, hogy testünk egyre több energiát fektet babagyártó funkciójába. A testünkben száguldozó új hormonok szintén próbára teszik az energiaszintünket, és a képességünket a szemünk nyitva tartására. Az alacsonyabb vércukorszint, vérnyomás és fokozott anyagcsere szintén kimeríthetnek. A nagy álmosság garantálja, hogy kosztot és kvártélyt biztosítunk egy új lakónak? Nem, jelezheti a PMS- t , hogy túl sokat dolgozunk ( vagy szórakozunk ) és idegeskedünk, vagy talán nem alszunk elege.

Émelygés

Ez a tünet nagyon korán is megérkezhet - egyes esetekben csupán néhány nappal a fogantatást követően , bár leggyakrabban 4-6 hét elteltével és remélhetőleg az első harmad végén el is tűnik. Bár a terhességi hormonok okozzák az úgynevezett reggeli rosszullétet, nem minden leendő anyuka tapasztal émelygést, és hányást még kevesebben, mivel a hormonok minden nőre más hatással vannak. Nincs hányingerünk? Lehet, hogy hamarosan ránk tör a reggeli rosszullét, vagy talán teljesen elkerüljük. Ugyanakkor az émelygés - vagy akár a hányás - sem biztos jele a várandósságnak. Okozhatja PMS, gyomorrontás, akár még az elménk is (lehetséges rábeszélni magunkat a rosszullétre, ha nagyon szeretnénk kisbabát).

Szagérzékenység

Tud valamit az orrunk, amit mi nem? Néhány újonnan várandós kismama a terhesség elején élesebb szagérzékenységről számol be, amit a várandósság korai szakaszában a szervezetünkben növekvő ösztrogénszint is okozhat. Ha a szimatunk hirtelen élesebb és könnyebben megsértődik, előfordulhat, hogy baba van a levegőben. De (és van de), egyes nőknek PMS során is jobb a szaglásuk.

Puffadás

A puffadás érzése elhatalmasodhat a várandósság nagyon korai szakaszában, bár nehéz megkülönböztetni a várandóssági és a menstruáció előtti puffadást. Bár még túl korai a puffadásért kisbabánk növekedését, a korai terhességi hormonokat, főként a progeszteront, felelőssé tehetjük. Ezek hormonok lelassítják az emésztést, így gáz gyülemlik fel a beleinkben. Természetesen, ahogy minden nő tudja, sok havi tapasztalatának köszönhetően a puffadás nem feltétlenül jelent babát, PMS - t is jelenthet.

Méhnyaknyák

Ha a méhnyaknyák ellenőrei lettünk, akkor végezzük el a következő tesztet: vizsgáljuk meg. Ha krémes, és az is marad peteérés után, az egy jó jele annak, hogy átmegyünk a terhességi teszten.

Menstruáció elmaradása

Hogy a nyilvánvalót is említsük, ha a kéthetes várakozásunk nem menstruációs vérzéssel végződik  különösen akkor , ha a ciklusunk általában óramű pontosságával működik), talán eljött az ünneplés ideje. Vegyük elő a terhességi tesztet, és remélhetőleg a gyerekpezsgőt.

Forrás: Heidi Murkoff-Készüljünk arra a 9 hónapra!