Székesfehérvár, TOBAK utca 11-13.

Telefon +36704327419 +36704215669

Kismama? Kisbaba? A jelszó, NiKiCa.

Kisbaba, kismama? A jelszó, NiKiCa.
2021.09.08 15:22

Amit a csecsemő hozzátáplálása előtt érdemes tudni

ételallergia
hozzátáplálás
első babaételek
babatáplálás
anyatej
Szűrés törlése
Amit a csecsemő hozzátáplálása előtt érdemes tudni

Az anyatej a legjobb táplálék, nagyon fontos, hogy a szilárd ételek beveztése során ezt észben tartsuk. Az anyatej olyan antitesteket tartalmaz, melyek segítik megvédeni a fertőző betegségtől a gyermeket. 

A szilárd ételek bevezetése előtt lehetőségünk szerint szoptassuk a vagy ennek hiányában a ma már nagyon jó minőségű tápszerrel tápláljuk a csecsemőt. A kisbabáknak 6-12 hónapos között naponta 500-600 ml anyatejre vagy tápszerre van szüksége.

A legfontosabb táplálék:

A szilárd ételek bevezetése előtt lehetőségünk szerint szoptassuk a vagy ennek hiányában a ma már nagyon jó minőségű tápszerrel tápláljuk a csecsemőt. A kisbabáknak 6-12 hónapos között naponta 500-600 ml anyatejre vagy tápszerre van szüksége. Tejek közül a kecske-, tehén juhtej nem megfelelő a csecsemő számára, hiszen nem tartalmaz elegendő tápanyagot és vasat. Miután a kisbabánk eléri a 6 hónapot, a tehéntejet főzéshez használhatjuk,  azonban az első év további részében is az anyatej vagy a tápszer a gyermek elsődleges tápanyagforrása. Joghurtot, tejfölt, vagy sajtot, akkor vezethetjük be, ha a csecsemők által közkedvelt gyümölcsök és zöldségek első ízeit már elfogadta a baba. Válasszunk zsírosabb fajtákat, mert a babáknak több energiára van szüksége a megfelelő fejlődéshez.

Az allergiát okozó ételekről néhány szó:

Jelenleg nincs arra bizonyíték, hogy egészséges csecsemők esetében az elválasztás vagy hozzátáplálás bevezetésének késleltése csökkentené az allergiás reakciók kialakulásának esélyét. Ismertessünk meg többféle élelmiszerrel gyermekünket 6-9 hónapos kora között, beleértve a halat és tojást is, hiszen így változatos étrendet biztosítunk számára anélkül, hogy növelnénk az allergia kialakulásának kockázatát. Amennyiben a családban előfordult ételallergia vagy kisbabánk ekcémától szenved, minden új étel bevezetésekor legyünk nagyon körültekintőek, és mindig csak egyféle, potenciálisan allergénnek számító étellel kínáljuk- íly módon ha reakció lép fel, tudni fogjuk, mi okozta. Ha gyermekünknek súlyos ekcémája van, érdemes még az elválasztás megkezdése előtt allergiavizsgálatot végeztetni.

Allergiát okozó ételek lehetnek

tehéntej és tejtermékek, olajos magvak, tojás, szójabab, glutén, szezámmag, kivi,hal-és rákfélék

 

Azok a gyermekek, akiknek 6 hónapos koruk előtt súlyos ekcémájuk van, különösen veszélyeztetettek az ételallergia kialakulásában.

Az ételallergia kétféle képpen jelentkezhet gyermekeknél. Gyorsan, szinte azonnal fellépő allergiás tünetek a viszkető foltok és duzzanatok, valamint a ritkán kialaaakuló, de súlyos nehézlégzés. A legtöbb élelmiszernél később lépnek fel allergiás tünetek (pl. tej) a jelentkező tünet ekcéma, reflux, hasfájás, hasmenés, pont ezért nehezebb is felismerni a kiváltó okot. A bogyós gyümölcs okozta bőrpír nem allergia, hanem a gyümölcsben lévő savirrítáló hatása, így ezeket a gyümölcsöket nyugodtan adhatjuk gyermekünknek.

A víz szerepe csecsemőkorban:

Az ember táplálék nélkül hosszabb ideig is életben tud maradni, de víz nélkül csak pár napig. A kisbabák több vizet veszítenek a bőrükön és a veséjükön keresztül, mint a felnőtte, illetve a hányás és hasmenés következtrtében. Ezért létfontosságú, hogy ne száradjon ki. Gondoskodjunk arról, hogy gyermekünk sok folyadékot fogyasszon; a felforralt, majd lehűtött víz a legmegfelelőbb és a jobb szomjoltó. Kerüljük a cukor itatlokat és az ásványvizeket, mert azok nagy mennyiségben tartalmaznak sókat, ami a kisbabák számára kedvezőtlen. Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni ha a csomagoláson azt látjuk, hogy "szőlőcukor" hiszen az is egy cukortipus.

A laktózérzékenységről:

A csecsemőket nem igazán érint, az örökletes laktózérzékenység késő gyermekkorban jelentkezik. A veleszületett laktózérzékenység nagyon-nagyon ritka. A laktózérzékenység leggyakoribb tünete, a baba nyugtalan pocakja, ezt azonban a bélbolyhok duzzanata okozza, amit csökkent a laktázenzim mennyisége. Mindez hasmenéssel és puffadással jár, de pár hét alatt elmúlik. HA átmeneti problémáról van szó, nem kell egyből tejfehérje-allergia miatt aggódni. Ha gyermekünk anyatejet eszik, folytassuk a táplálást, de ha tápszert kap, pár hétre érdemes kisebb laktórtartalmú tejterméket használnunk, majd térjünk vissza az eredetihez. A szójatej nem tartalmaz laktózt, de nagy ösztrogéntartalma miatt nem ajánlott 6 hónapos kornál fiatalabb babák számára.

Mikor kezdjük el először beépíteni a csecsemő étrendjébe?

kemény tojás: 6 hónapos kortól

méz: 12 hónapos kortól

teljes tehéntej: 12 hónapos kortól

magvak: 5 éves kortól

hozzáadott só és cukor: 12 hónapos kortól

csirke és hús: 6 hónapos kortól

glutén: 6 hónapos kortól

citrusgyümölcsök: 6 hónapos kortól

 

Milyen eszközöket célszerű beszerezni a bébiétel elkészítéséhez?

Turmixgép, reszelő, szűrők általában a legtöbb háztartásban megtalálható. Ami már kevésbé és szükség lehet rá a aprítógép, a sterilizálógép, párológép. A evőeszközöknek is fontos szerepe van a hozzátáplálás megkezdéséhez. A kanál, villa, tányér, pohár a csecsemő korának megfelelő legyen és könnyen tisztítható. Az elkészített bébiétel jellegénél fogva kanál esetében nagyon fontos, hogy legyen kéznél rövidebb és hosszabb nyelű változat is. A rövidebben a folyékony ételekhez (leves) kiválóak valamint a sűrűbb ételekhez a hosszabb. A tányér esetében célszerű beszerezni tapadóaljú és melegentartó típusokat. 

*Fontos, hogy azt itt leírtak csakis tájékoztató jellegűek, a pontos és személyreszabott igényekért forduljon szakemberhez!

*A blogban a "Babaétrend" című könyv volt segítségünkre.