Székesfehérvár, TOBAK utca 11-13.

Telefon +36704327419 +36704215669

Kismama? Kisbaba? A jelszó, NiKiCa.

Kisbaba, kismama? A jelszó, NiKiCa.
Csilla
2022.07.08 16:12

Hogyan válasszunk mellszívót?

Hogyan válasszunk mellszívót?

Ha hosszú távon elkötelezted magad a szoptatás mellett, vagy ha kevés tejed van és szeretnék kihozni magadból a maximumot, akkor a mellszívó mindig egy ó választás. Itt jön azonban a kérdés, na de melyiket vegyem meg?

Milyen szempontok szerint válasszunk mellszívót?

Ebben a blogban arra szeretnénk választ adni vagy legalábbis hozzásegíteni a számodra megfelelő válaszhoz.

Mellszívó még akkor is szükséged lesz, ha kizárólag szoptatást tervezel. Miért? Mert elkerülhetetlen, hogy néhány óránál hosszabb ideig távol kell maradnia a babától - például amikor visszatér a munkahelyére, vagy amikor egyedül kell elintéznie dolgokat, illetve találkozókra mennie -, és a fájdalmas melldugulás megelőzése érdekében szüksége lesz a mellszívásra. A pumpálás azoknak az anyáknak is hasznos, akik szeretnék megosztani a táplálási feladatokat az apukával vagy nagyszülőkkel, nagyobb testvérrel stb.

A mellszívóknak kettő fő típusa létezik:

Elektromos és/vagy akkumulátoros mellszívók. Ezek a modellek konnektorba csatlakoztatva feltölthető akkumulátorral rendelkeznek, feltöltést követően önállóan bárhol használható. Választható dupla elektromos mellszívót, amely egyszerre mindkét mellből kifeji a tejet, vagy szimpla elektromos modellt, amelynél egyszerre az egyik mellből lehet a tejet leszívni. A dupla elektromos mellszívót legtöbb esetben iker babás vagy nagyon sok anyatejjel rendelkező szoptatós anyukák vásárolják meg.

Kézi mellszívók: A kézi mellszívók kézzel működnek, és az anyukának többször meg kell nyomnia a kart, hogy szívó hatást hozzon létre és a mellből leszívja a tejet. Ezek a modellek könnyűek, hordozhatóak és olcsók. A munka nagy részét az anyukának kell elvégeznie, és ennek következtében nem biztos, hogy annyi tejet kap, ezért ezeket a készülékeket csak alkalmanként érdemes használni. Azt is meg kell jegyezni, hogy egyre több kézi mellszívó rendelkezik stimuláló funkcióval és némelyik szívó ereje vetekszik az elektromos változat erejével.

Mit érdemes figyelembe venni mellszívó vásárlása esetében?

Amikor eldöntjük, hogy szeretnénk mellszívót vásárolni, akkor olyat szeretnénk venni, ami megfelel az a saját, egyedi igényeinknek éppen ezért - ami egy anyukának beválik, nem biztos, hogy neked is megfelelő választás. A legjobb mellszívók választásakor a legtudatosabban úgy tudsz választani, ha az alábbiakat mindenképpen figyelembe veszed. Valamint szaküzletben kérd ki a szakeladó segítségét.

A szívás gyakorisága: Gondold át, milyen gyakran lesz szükséged mellszívóra. Ha azt tervezed, hogy hetente legalább néhányszor fogod használni, (például, mert az első babánál sem volt sok tejem, vagy édesanyám is kevés ideig tudott szoptatni) akkor a kézi mellszívó jó megoldás lehet. Ami fontos, hogy a lehető legjobb modellbe érdemes beruházni, amit megengedhetsz magadnak.

Zajszint: A kézi mellszívók kétségkívül a leghalkabb készülékek és ez hatalmas előnnyel bír. Ha például kis lakásban éltek és nem nagyon tudsz az éjszaka közepén félre húzódni a családtól.

Súly: Érdemes szem előtt tartani kézi mellszívó esetén a súlyát is. Miért? Mert manuálisan működik, ami több idő vesz igénybe a tej lefejése, mint az elektromos társaié és bizony nem mindegy mennyi súlyt kell tartani a sokadik átaludt éjszaka után.

Élettartam: Mivel cél az, hogy minél tovább tudd használni a készüléket, ezért az sem mindegy, hogy mennyit bír ki. Itt a legjobb tanács az, a márka figyelembe vétele. Ne vegyél „no name” mellszívót. Olvass utána a márkának és nézd meg mások mit írnak róla. A blog alján fel fogjuk sorolni a mi 16 éves szakmai múltunk alatt, mely márkákban bízhatsz meg.

Vannak már olyan újabb modellek, amely az ing alatt viselhetők, így teljesen kéz nélkül, csövek és vezetékek nélkül szívja le a tejet.

Elektromos változatok bár drágábban, amit a gyorsasága, hatékonysága hamar feledtet velünk. Ha  például nagyon sokat és gyorsan szeretnénk lefejni. Ha annyira duzzadtak a mellek, hogy komolyabb stimulálásra és masszírozás is szükség van. Nos, ezeket csakis az elektromos mellszívók tudják megfelelően és számunkra hatékonyan biztosítani.

Összegezve el lehet mondani, hogy a legpraktikusabb választás az elektromos mellszívó. Néhányan azt gondoljátok, hogy persze, mert az a drága és az éri meg az üzletnek. Higgyétek el ez nem igaz. A szaküzletben az eladó számos anyukával találkozik, akik megosztják a tapasztalataikat, amit aztán tovább adunk a leendő anyukáknak. A szoptatós anyukák tapasztalata pedig azt mutatja 80%-ban az elektromos mellszívót venne újra vagy csakis nagyon jó márkás kézi mellszívót venne.

Segítségül szeretnénk nektek kiemelni néhány típust, melyben nem fogsz csalódni.

A sort a Lansinoh 2 fázisú kézi mellszívójával indítjuk

Miért is szeretjük?

Ez a kézi mellszívó rendkívül megfizethető áron kapható, valamint kicsi és könnyű, ami nagyon megkönnyíti a szoptatós anyuka életét. Speciális fogantyúja kézre áll, nem fáradt el a kezed olyan hamar, (aki használt már kézi pumpát, tudja, hogy ez mennyire fontos), a súlyának köszönhetően könnyű megtartani, míg a másik kezünkkel fejünk. A mellszívó akkor is hatékonyan használható, ha a melleid nagyon be vannak „durranva”, hiszen a stimuláló funkciónak köszönhetően - gyors, rövid, kis szívó ereje segít beindítani a tejleadó reflexet.

Ahhoz képest, hogy egy kézi mellszívóról van szó a szívó ereje fejő fázisban rendkívül erős, - lassabb, mélyebb, ürítő szívások a maximális tejleadás érdekében

A Lansinoh mellszívóval közvetlenül a széles nyakú cumisüvegbe kell pumpálni az anyatejet, amelyet az etetéshez használni fogsz. Szuper kényelmes a gyors etetésekhez, ráadásul vitathatatlan, hogy steril marad az anyatej.

A következő mellszívó, amely elnyerte a szoptatós anyukák tetszését, az a MAM kézi mellszívó

 

Miért is szeretjük?

Hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Lansinoh. Könnyű, kézre áll és könnyen tisztán tartható.

Kevés alkatrészét kell tisztítani és ez által gyorsan tudjuk használni. MAM tervezőit a kézi mellszívó kialakításánál, amelyet az egyéni igényekhez lehet igazítani.
Három okból is különösen kellemes és egyszerű a kézi mellszívóval a tejet lefejni. A leszívás erősségét könnyen és egyénre szabva lehet beállítani, ha teljesen jobbra fordítjuk, akkor a vákuum három másodpercig tart, ebben a helyzetben gyorsan és sok tejet lehet lefejni.

Térjünk át az elektromos modellekre, melyből a Baby Bruin Okos elektromos mellszívó vezet.

Miért szeretjük?

Nagyon sok felhasználói dicséretet kapott már ez a készülék.  Kifejezetten hatékony termékről van szó. Új modellnek számít, 2021-es modell, ami azt is jelenti, hogy a legújabb technológiával készült és sokéves tapasztalatokat vet figyelembe a gyártó, akik már 15 éve gyártja a babatermékeket.

A Baby Bruin okos elektromos mellszívó akkumulátora USB--ről és 230 V háztartási hálózatról is tölthető. A mellszívón összesen 3 különböző módozat állítható be.

  1. masszázs (50 ismétlődő szívás/perc)
  2. stimuláló masszázs a fejés előkészítésére (100 ismétlődő szívás/perc)
  3. fejés és intenzív fejési módok (30,60 lassú ismétlődő szívás/perc)

A 3 módozat mindegyike 1-9 erősségi fokozatban állítható és a zárójelben látható értékeket a 9-es fokozat biztosítja.

Hatékony, gyors és könnyen tisztán tartható. Ez a mellszívó remek áron kapható a tudását is figyelembe. 2021 es értékesítése óta eddig szervízigénye szinte nulla. Kifizetődő választás.

A Sisibaby SBC NaturellD iker mellszívó egy rendkívül hatékony és nagyon csendes készülék

Miért szeretjük?

Beépített akkumulátorral és érintőpanellel rendelkező mellszívó. A mellszívó a baba természetes szopási ritmusát utánozza, ezzel is óvja a mellek épségét. A szívási ritmust tökéletesen hozzáigazítja saját igényeihez. Egyszerre kettő mellből képes a leszívni a tejet. Nagy szívótölcsér kapacitásának köszönhetően extra gyors és pillanatok alatt végez még a legduzzadtabb mellekkel is, és teszi ezt kíméletesen.

Végezetül pedig, ahogy ígértük a blogunkban felsoroljuk a megbízható mellszívó márkákat.

Avent, Chicco, Sisibaby, Lansinoh, Baby Bruin, Tommee Tippee, Mam, Baby ono, Pesztonka