Székesfehérvár, TOBAK utca 11-13.

Telefon +36704327419 +36704215669

Kismama? Kisbaba? A jelszó, NiKiCa.

Kisbaba, kismama? A jelszó, NiKiCa.
2021.12.02 16:31

Amit érdemes tudni a játékokról

Amit érdemes tudni a játékokról
A mai világban számtalan babajáték, gyerekjáték van forgalomban, ezért a családok, főleg a kezdő szülők hamar egy útvesztőben találhatják magukat. Minden szülő számára a legfontosabb a gyermeke egészsége, testi épsége, nincs ez másképpen akkor, sem amikor játékot választunk gyermekünk számára.

Most ahogy közeledik az ünnep, a Mikulás ajándék és Karácsonyi ajándék választás ideje, fontos a tájékozottság. Ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, mi az, amire oda érdemes és mi az, amire oda kell figyelni mielőtt, választunk.Felsoroljuk, melyek azok a kérdések, amelyeket munkánk során kapunk és meg is válaszoljuk azt.

1.Milyen babajátékot érdemes venni újszülöttnek?

Ha azt szeretnénk, hogy a kezdeti fejlődési szakaszban legyen hatással a kisbababára akkor mindenképpen olyan játékot, játékokat érdemes választani, ami körülötte van. Ezek legyenek élénk színűek, vagy akár csíkosak, sőt a fekete-fehér színek is szóba jöhetnek. Mivel először csak kontúr nélküli foltokat látnak, a színeknek ezért van nagy jelentősége. Nagyon fontos nekik ilyenkor még az illat, a hang, mert részben ennek segítségével azonosítja azt, aki körül veszi őket. 

Most pedig nézzük, hogy melyik játék, milyen hatással bír. Ebben a korban még teljesen normális a kancsalítás, viszont ha nem ösztönözzük arra, a csecsemőt, hogy használja a  látóideget, akkor ez később krónikussá válhat, amikor már orvosi segítségre van szükség. Nos, ezt elkerülhetjük néhány remek játék segítségével. Tökéletes erre például egy színes zenélő forgó, egy kiságyra, babahordozóra vagy ahol éppen a kisbaba van egy csíptetős zenélő játék, spirál játék, de számtalan erre alkalmas játék létezik még, amelyeket itt tudsz megnézni.

Nyugtató játékok például a szundikendő, ha például magunkhoz veszünk a szundikendőt az átveszi az illatunkat, és utána azt kisbabához tesszük, úgy érzékeli, hogy a közelében van az a személy, aki megnyugtatja őt. Erre tökéletes lehet egy mintás, puha textilpelenka is, de valamiért a kisbabák nagyon megkedvelik az általában állat figurás szundikendőket. 

Egy kis kitérő a témától, ami részben idevág. Tegyük fel, hogy a barátnőmnek kisbabája fog születni, akinek ajándékot szeretnénk vásárolni, történetesen a barátnőmnek van egy kiskutyája és aggódik, hogyan fogadja majd az új családtagot. Az ilyen helyzetben mindig ajánljuk a kiválasztott játék mellé egy textilpelenka vásárlását is, ugyanis ha a pelenkát a megszületett csecsemő mellé helyezzük még a kórházban, majd hazavisszük a kutyusnak, mire hazavisszük a kisbabát már ismerős lesz a kutya számára, és ki is alakult a kötelék a baba és kutya között. Egy ilyen ajándék kombó mindig beválik és a visszajelzések alapján kicsi és nagy egyaránt boldog. :)

Akik "komolyabb" babajátékot szeretnének venni, ők általában a nagyszülöknek, leendő keresztszülők, nagynénik, nagybácsik nekik javasolni tudjuk a pihenőszékeket, elektromos hintákat. Ezek szintén újszülött kortól használható játékok és amellett, hogy szórakoztató némelyik nagyon hasznos.

A rezgő pihenőszékek a hasfájós babáknál biztos, hogy dobogós helyen végeznének. Segíti a bélműködést és ezáltal hamarabb megkönnyebbül a kisbaba. Az első egy-két hónapban még szundikáláshoz is használhatóak ezek a rezgő pihenőszékek. Később pedig kisszékké alakítható át a legtöbb. 

A babahinták a másik kedvelt kategória, ezeknek inkább a szórakoztató hatása miatt van hatalmas sikere. Többféle létezik belőle, van elektromos, zenélő vagy akár egyszerre mindkettő illetve a napjainkban népszerű plafonról lelógatható változatok is. A babahinta egy olyan termék, ami újszülött kortól több évig folyamatos kikapcsolódást nyújt a gyermeknek és mellette pihentető lazulás biztosít a szülőknek.

Az elektromos változatból többféle van forgalomban. A legtöbb manapság már elemről/akksiról és hálózatról is működik. Létezik olyan is, ami USB-csatlakozóval is el van látva vagy akár MP3-al. Ezeket általában 9 kg-ig használhatóak. Ettől némileg veszít, a népszerűségéből pedig nem kellene. A szülők abból indulnak ki, hogy "már most 6 kg-os a gyermekem és még csak 3 hónapos". Ezt leginkább az első gyermekes szülők gondolják így, amikor viszont már megszületik a második baba, rájönnek, hogy felesleges az aggodalom és bátran meg lehet vásárolni ezeket a hintákat. Ugyanis az tőrének, hogy a kisbaba miután megszületik, először eszik-alszik, és persze rohamosan hízik, ahogy telnek a hónapok egyre többet fog mozogni és a hírtelen hízás lelassul, a végeredmény pedig az, hogy még ki sem használják a max súlyhatárt, mire már átülhet a gyermek más hintába.

Az elektromos hintán kívül remek választás lehet a manapság nagyon népszerű Incababy hinta és az Adamo hinta. Ezeket a hintákat újszülött kortól 15-20 kg lehet használni, és ami ennél is fontosabb, nagyon kihasználhatóak ezek a hinták. A fekvőfelület lehetővé teszi a békés, kényelmes alvást is. 

Összegezve tehát a kérdésre a válasz mindig az aktuális élethelyzet adja meg. Mi eladók azért vagyunk, hogy segítsünk ezt szakmai tudásunkkal kiegészíteni és akkor tud megszületni a jó megoldás, azaz olyan babajátékkal távozol a Nikica Bababoltból, ami biztos nagy sikert fog aratni annak, aki kapja.

2. Mire figyeljek, ha játékot választok?

A Nikica Bababolt kizárólag olyan termékeket értékesít, amelyek minden követelménynek megfelelnek. A márka nevek ebben a kategóriában nagy jelentőséggel bírnak. A haszonszerzés céljából rengetek olyan videók, fotók vannak Facebookon és egyéb közösségi platformon, ami nagyon kecsegtető játékoknak tűnhetnek, de valójában silány minőségű, veszélyes termékek. Soha ne vásárolj olyan babajátékot, amely nincs ellátva CE jelöléssel, korbesorolással, azaz szerepeljen a terméken például, hogy 0m+ vagy 12m+ vagy 6 hónapos kortól. Bármelyik elnevezés jó ezek közül. Az is legyen gyanús, ha nem találsz a terméken vagy termékben magyar nyelvű leírást. 

Az a legbiztonságosabb megoldás játék vásárlás esetén, ha szaküzletben vásárolod meg azt. Amennyiben már egy adott márkának ismered, a termékeit akkor a nyugodtan rendelheted webshopból is. 

Amikor megrendelsz egy nagyon csábító, soha nem hallott márkájú vagy még rosszabb márka névvel el sem látott terméket akkor mindig gondold át nagyon jól, mert a gyermek egészsége mindennél fontosabb. Azért fontos a márka jelzés, mert az, gyártó, aki erre áldoz az arra is oda fog figyelni, hogy jó minőségű babatermékek kerüljenek a fogyasztó kezébe.

Szeretnénk kiemelni a játékok, közöl a bébikompot. Ez az a termék amiről, nagyon megoszlanak a vélemények. Valamiért megbélyegezték ezt a terméket, ami most már örökre rajta marad. Az az igazság, hogy erről a termékről régebben azt gondolták az emberek, hogy a gyerek jól tud lenni benne akár fél napot is. Akik anno így cselekedtek természetesen a baba szenve3dte el, és máris kikiáltották a bébikompot egy ártalmas játéknak. Ez viszont nem igaz, amit érdemes tudni a bébikompról, hogy ezt sem szabad napi fél-, egy óránál tovább használni. Mivel sok panasz érkezett a termékre a 2000-es évek elején, ezért a fogyasztóvédelem különös figyelmet szentelt a terméknek, sőt napjainkban is rendszeresen ellenőrzik azt. Mi a Nikica Bababolt is azon üzletek közé tartozik, aki csakis az Európai Unió által előírt bébikompokat forgalmazza és a Nikica webáruházba is csak ezek kerülhetnek ki.

A gyerekjátékok, babajátékok készülhetne műanyagból, textilből a lényeg a fent leírtak ellenőrzését végezzük, el mielőtt a kosárba tennénk egy játékot is. Valamint lehetőség szerint ne vásároljunk "sarki közértben" ilyet, termékeket.

3.Plüss, textilanyagú játék nem veszélyes a kisbabának?

A válasz egyszerű akkor, ha ez a kérdés egy komoly szaküzletben teszi fel a vásárló, mint például a Nikica bababolt is,ebben az esetben egyértelműen kijelenthetjük, hogy a válasz, nem. Ahogyan az előző kérdéseben már taglaltuk, mire kell figyelni, mit kell ellenőrizni egy termék esetén mielőtt az a polcunkra kerülne azt a Nikica Bababolt minden egyes terméknél elvégzi,. Tehát biztonsággal vásárolhatsz a Nikica Bababoltban és a Nikica webáruházban  babajátékot is.

4. Kicsit lusta a kisbabám. Létezik olyan játék, amivel egy kicsit több mozgásra ösztönözhetném?

Hu de még mennyire létezik! Nem ritka, hogy a csecsemő kicsit kevesebbet mozog, mint kellene és természetesen ezt a babajáték gyártók is észrevették és máris munkába küldték mérnökeiket, hogy tervezzek a problémára játékokat. Egyik ilyen játék, ami szinte nélkülözhetetlen ilyen esetben, az a mászóhenger. Briliáns találmány, Színes, csörög, némelyik zenél is, elmozdul érintésre és ezáltal arra biztatja a kisbabát, hogy utána menjen, ezzel máris a lustácska baba mozgásba lendül.

Másik ilyen babajáték a játszószőnyeg. A színek, formák, hangok hamar felkeltik a kisbaba érdeklődését. Sok szülő számolt már be arról, hogy a játszószőnyegen fordult meg a kisbabája először, amire előtte nem tudták rávenni.

Ezeken a játékokon kívül léteznek még, tanulókocka vagy manapság, csodakocka néven elhíresült képesszégfejlesztő játékok, amelyek szintén jótékony hatással lehetnek a csecsemő mozgáskultúrájára.

5. Amióta kis babakádról átváltottunk a nagy fürdőkádra kevésbé szeret fürdeni a gyermekem. Van olyan játék, ami segítene ezen a problémámon?

Igen van! Ezek a játékok a fürdőjátékok, amelyekre szintén komoly hangsúlyt fektetnek a gyártók. Az üzletünkben és a webáruházunkban számos ilyen játék megtalálható. A legtöbbször megmutatjuk a kínálatunkat, a vásárlónak, felhívjuk néhány kimagasló termékre a figyelmet,  mint például a buborékfújó, spriccelő fürdőjátékok vagy a gumis állatkás szetteket. A fürdőjáték választékunk nagy így nem nehéz megtalálni a csecsemőhöz leginkább illő fürdőjátékot.

6. Annyi csörgő és rágóka kapható. Melyik a legjobb?

Mindig az a legjobb választás, amire éppen szüksége van a csecsemőnek. Nézzük először a rágókákat. A rágókák közül megtalálható a Nikica Babaáruházban és a Nikica Webáruházban folyadékos, szilikon vagy plüss. Azt, hogy éppen melyikre van, szüksége a csecsemőnek azt az aktuális kora határozza meg. Újszülött babának (0m+) általában a nagyon könnyű, szilikon rágókákat ajánljuk. ennek oka az, hogy eleinte a kisbaba teljesen koordináltalanul használja a kezeit, ujjait így a mellé helyezett rágóka, ami a kis ujjaira kerül el is ejti, és ha esetleg az arcocskájára kerül, ne ijedjen meg, ne okozzon neki sérülést, ezért a könnyű, szinte 1-2 dkg-os rágókák a legjobbak. Azt is mondhatnánk, hogy "minek neki rágóka, hiszen még nem fog", ami igaz is meg nem is. Az, ha ilyen játékok, jelen esetben rágókát teszünk, a kisbaba mellé hamarabb kialakul benne a motorikus mozdulatok, aminek később sok-sok év múlva, mint például írni tanulás hasznát veszi. Azt szoktunk tanácsolni  a családoknak, hogy a döntés az ő kezükben van, nekünk eszközünk van a kisbaba fejlődéséhez.

Amikor viszont eljön a fogzás ideje (4m+ 6m+) célszerű folyadékkal megtöltött rágókát venni. Az ilyen rágókát be kell tenni a hűtőbe  kis időre majd miután lehűlt a csecsemő kezébe adjuk. 

A csörgőket a motorikus képességek mielőbbi elsajátítása valamint szórakozás céljából feljesztették ki a kisbabáknak. Üzletünkben többféle, színű, formájú megtalálható belőle. A választék széles, sokszor kerül a kosárba autós, babás, kishalas, vagy épp autókulcsos. 

Reméljük rövid ismertetőnkkel sikerült némi segítséget nyújtani a babajáték vásárlása előtt álló családoknak, szülőknek, barátoknak. 

Nem tértünk ki minden játékra, hiszen arról könyvet lehetne írni. Amennyiben bármilyen kérdésed merül, fel a témával kapcsolatban fordulj hozzánk bizalommal. Írj nekünk a nikicabababolt@gmail.com email címre vagy hívj bennünket a +36704327416-os telefonszámon.

NAGYON FONTOS a 2. pontban leírtakat soha ne hagyjuk figyelmen kívül!

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll.