Székesfehérvár, TOBAK utca 11-13.

Telefon +36704327419 +36704215669

Kismama? Kisbaba? A jelszó, NiKiCa.

Kisbaba, kismama? A jelszó, NiKiCa.
2020.12.13 17:59

Első napok nehézségei a babával

Első napok nehézségei a babával

A kórházból hazajövetel utáni első napok a legszebbek, mégis a legijesztőbbek az újdonsült szülők számára. Ekkor ébredünk rá, hogy innentől egy kis emberpalánta van ránk bízva napi 24 áróban. Ez az érzés nagyon nehéz pillanatokat okozhat az anyukák és az apukák számára. Ám ha néhány dologra odavigyelünk, akkor egyszerűbb dolgunk lesz.

 

Ne felejtsük el betervezni a védőnői és a gyermekorovis látogatásokat!

A rengeteg teendő között nagyon könnyű megfeledkezni a védőnői látogatásokról, így jobb előre beírjuk a naptárba őket. Készüljünk fel előre, és pakoljuk össze a pelenkázótáskát, ha esetleg a rendelőbe kell bemennünk, akkor minden kéznél legyen. Csak tapasztalatból egy jótanács, mindig legyen a táskában egy plusz öltözet a baba számára, ha ne adj isten "baleset" történne.

 

NE FELEJTSÜK EL BETERVEZNI A VÉDŐNŐI ÉS A GYERMEKORVOSI LÁTOGATÁSOKAT!

A rengeteg teendő között nagyon könnyű megfeledkezni a védőnői látogatásokról, így jobb, ha előre beírjuk a naptárba őket. Készüljünk fel előre, és pakoljuk össze a pelenkázótáskát, ha esetleg a rendelőbe kell bemennünk, akkor minden kéznél legyen. Csak tapasztalatból egy jótanács, mindig legyen a táskában egy plusz öltözet a baba számára, ha ne adj isten baleset történne.

FOGADJUK EL A FELAJÁNLOTT SEGÍTSÉGET és legyünk türelmesek magunkkal!

A baba születése óriási változást hoz az életbe, így teljesen normális, ha nehezebben alkalmazkodunk az új szituációhoz. A hormonok is nehezítik ezt az időszakot, így fontos, hogy próbáljunk a lehető legrugalmasabban hozzáállni a történésekhez. A főzés és a házimunka nem prioritás ilyenkor, így ha bármi kimarad a tennivalók közül, akkor sem kell történik semmi. Sőt ha szükséges, akkor bátran kérjünk segítséget.


KÉSZÍTSÜNK EGY VÉSZHELYZETI LISTÁT! Mindig jobb, ha tudjuk, hogy kihez kell fordulnunk, ha baj történik a babával. Az első időszak fáradtsága miatt nehéz fejben tartani a legegyszerűbb dolgokat is, így egyszerűbb, ha kéznél van a mentők, a gyermekorvos, a nőgyógyász, a védőnő telefonszáma, a legközelebbi patika elérhetősége és bármi, amire szükség lehet.


ÍRJUK ÖSSZE A KÉRDÉSEKET!

Ahogymár fentebb is írtuk, a várandós feledékenység a fáradtság miatt a baba születése után is valós probléma, így ha bármilyen kérdést szeretnénk feltenni az orvosnak vagy a védőnőnek, akkor az azonnal írjuk le. Lehet ezt egy erre használt füzetbe vagy akár a telefonunkba, a lényeg, hogy azonnal írjuk fel.


BABANAPLÓRA FEL!

Bár úgy tűnhet a legutolsó dolog, amire időnk van a baba érkezése után, az a babanapló kitöltése, mégis saját tapasztalatunkból tudjuk, hogy nagyon hasznos tud lenni. A kicsivel nagyon gyorsan telik az idő, és napról napra rengeteget fejlődik, így érdemes megörökíteni az első mérföldköveket. Készítsünk rengeteg képet és jegyezzük fel az időpontokat. Ha van lehetőségünk, akkor mindenképpen írjuk le a szülésünk történetét, mert bár ez életünk egyik legfontosabb pillanata, az idő távlatában sok apróság a feledésbe merül.


NYUGODTAN MONDJUNK NEMET A LÁTOGATÓKRA!

Bár tudjuk, hogy mindenki szeretné meglátogatni a babát, nagyon fontos, hogy csak akkor fogadjunk idegeneket, ha már komfortosan érezzük magunkat ebben az új helyzetben. Mindenkinek lesz lehetősége néhány hét múlva is a látogatásra, így hagyjuk, hogy abban a mederben folyjanak az események, ami a babának a legkényelmesebb. A lényeg, hogy nem kell a tökéletességre törekednünk, próbáljuk meg mindig az adott napból kihozni a lehető legtöbbet. És nem szabad elfelejtenünk, hogy történjen bármi, mi vagyunk azok, akik a gyermekünket a lehető legjobban szeretik, így bármilyen probléma történik, biztos, hogy képesek leszünk megoldani.